26 Ocak 2011 Çarşamba

Çocuklarda göz tembelliği nedir?


Tek gözün kayması nedeniyle ortaya çıkan göz tembelliği erken çocukluk döneminde görülen bir rahatsızlıktır.
Göz tembelliği çocukların sağlıklı görememesine neden olduğu için mutlaka önlem alınmalıdır. Eğer tedavi edilmezse gittikçe artan görme sorunları çocuğun hayatını olumsuz yönde etkiler.
Nedenleri
Göz tembelliği çeşitli kırma kusurları ve görmeyi bozan göz hastalıkları nedeniyle ortaya çıkar.
Kayan gözde tembellik oluşabileceği için şaşılık göz tembelliğinin önemli nedenlerinden biridir.
Herhangi bir kırma kusuru nedeniyle bulanık gören göz de görsel gelişimini tamamlayamayacağı için tembelleşebilir. Kırma kusuruna bağlı göz tembelliği görünüşte bir şey olmadığı için kolay teşhis edilemez.
Göz tembelliği katarakta bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Göz dokularındaki bulanıklık gözü tembelleştirir. Katarakta bağlı oluşan göz tembelliği oldukça erken gelişir. Göz tembelliğinin en ağır tipi budur. Bu nedenlerle özellikle doğumsal katarakt mutlaka tedavi edilmelidir.
Teşhisi
Çocukların göz muayeneleri 3,5-4 yaşından önce zor yapıldığı için daha erken yaşlarda göz tembelliğini teşhis etmek oldukça zordur.
3,5-4 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde doktor iki gözü de eliyle teker teker kapatarak sağlam gözü bulmaya çalışır. Bu dönemde doktor göz tembelliğini teşhis etmek için şu yöntemleri izler:
  • Gözlerde kaymanın varlığına bakar.
  • Saydam ortamlarda gözde bulanıklık olup olmadığını kontrol eder: Göz bebeğine damla damlatarak genişlemesi sağlanır ve her iki gözün kırma değerleri ölçülür. Bir gözün diğerine göre kırma değerinin çok yüksek olması teşhis için önemli bir noktadır. 
  • Retina ve optik sinir muayenesi yapar.

Tedavisi
Göz tembelliğinin tedavisi oldukça kolaydır. En çok kullanılan tedavi yöntemi sağlam gözün kapatılarak tembel gözün kullandırılmasıdır.
Göz tembelliği gözlük camı, egzersiz, prizma, damla ve lensle de tedavi edilebilir.
Göz tembelliği şaşılığa bağlı ortaya çıktıysa önce göz tembelliği tedavi edilir. Şaşılık için cerrahi yönteme, göz tembelliği tedavisinden sonra başvurulur.
Göz tembelliği için belli bir süre kapama tedavisi uygulandıktan sonra şaşılık ameliyatı yapılır. Ameliyattan sonra tekrar kapama tedavisi uygulanır.
Göz tembelliği 7-8 yaşından sonra çoğunlukla tedavi edilemez. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir. Tedaviye erken başlanması başarı oranını yükseltir.
Kapama tedavisinden hoşlanmayan çocuklara ebeveynlerin doğru biçimde yaklaşması gerekir. Ebeveynler kapama tedavisi süresince çocuğun yanında bulunmalı, sabır ve ilgiyle çocuklarının hoşlanmadıkları bu durumu atlatmalarına yardımcı olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler